Instal·lació a una xarxa d'àrea local

Procediment

  1. Efectueu una instal·lació completa de WinOmega a tots els punts de la xarxa d'àrea local[enllaç extern] on hagi de ser emprat. S'entén per instal·lació completa aquella que s'inicia en obrir el paquet descarregat de la xarxa. No n'hi ha prou amb una simple còpia dels fitxers existents a la carpeta de programa d'un altre ordinador. Comproveu que a tots els punts de la xarxa hi hagi exactament la mateixa versió del programa, que podreu consultar a Status. Important: A tots els punts de la xarxa la carpeta de programa ha de ser local, així com l'accés directe amb el qual s'obre WinOmega. Executar el programa instal·lat a un altre punt de la xarxa sempre és possible, però pot provocar problemes diversos, entre altres, lentitud de procés i dificultats per a obrir el sistema d'ajuda a causa de certes limitacions de seguretat que vénen per defecte en algunes versions de l'Internet Explorer (vegeu també la resposta #354).
  2. Si la vostra xarxa és del tipus punt a punt o, dit d'una altra manera, d'igual a igual[enllaç extern], cas més sovintejat, assigneu (mentalment) el paper de servidor[enllaç extern] preferentment a l'ordinador més potent, prenent com a criteris la velocitat del microprocessador o CPU[enllaç extern], la dimensió de la memòria RAM[enllaç extern], la capacitat del disc dur[enllaç extern] i la versió de Windows. També pot ser un NAS[enllaç extern] (Network-Attached Storage o Emmagatzemantge Connectat en Xarxa). D'ara endavant, en dir servidor ens referirem a aquest ordinador, i anomenarem clients els altres.
  3. Fent servir una eina externa, com l'Explorador d'arxius, creeu al servidor una nova carpeta, a qualsevol lloc del disc, diferent de la pròpia del programa, destinada a conservar-hi els fitxers de dades d'usuari i que coneixerem com a carpeta de treball. Per exemple, \WinOmega\Dades o un altre nom o ruta que us estimeu més. (Si fins aquest moment havíeu tingut els fitxers de dades a la carpeta de programa, caldrà que els traslladeu a la nova carpeta.) Per tal de prevenir certs problemes que podrien presentar-se en els ordinadors client en cas que els permisos d'accés o el tipus d'usuari no estiguessin degudament configurats, és recomanable no posar aquesta carpeta dins \Arxius de Programa, \Fitxers de Programa, \Program Files, \Program Files (x86) o similar, perquè es tracta d'un espai al qual Windows confereix una especial protecció.
  4. Si teniu activats al servidor un firewall (o tallafocs) i/o un antivirus, desactiveu-los temporalment abans de passar al següent punt. Per a poder treballar en xarxa caldrà que permeteu excepcions en la configuració del Firewall de Windows o la funció equivalent del tallafocs que tingueu en ús, i definir com a permesa l'operació Compartir arxius i impressores. Altrament els diversos punts de la xarxa no tindrien accés als fitxers del servidor. Si teniu cap dubte consulteu a un tècnic en xarxes.
  5. A tots els ordinadors de la xarxa on hagi estat instal·lat el programa, tant al servidor com als clients, obriu WinOmega i aneu a Utilitats > Configuració > Fitxers > Carpeta de treball. Cerqueu-hi la icona Xarxa, Entorn de xarxa, Els meu llocs de xarxa, Llocs de la xarxa, Xarxa local, o una cosa semblant (pot variar segons la versió de Windows), i cliqueu-hi. Si existís la icona Xarxa sencera entreu-hi, després a Xarxa de Microsoft Windows, i obriu el grup de treball. Tot seguit seleccioneu el nom de l'ordinador que exerceix el paper de servidor, obriu-lo i navegueu fins a la carpeta creada en el punt 3, seleccioneu-la i premeu el botó Accepta. Aquesta ruta pot ser distinta en diferents versions del sistema operatiu, o sigui que aquí potser haureu d'aplicar una mica de la vostra intuició. Per a compartir dades entre dos ordinadors a gran distància a través de la xarxa internet llegiu més avall les recomanacions per a treballar amb una connexió remota.
  6. Als mateixos ordinadors del punt anterior, sense descuidar-se del servidor, accediu a Configuració, pestanya Comunicacions, requadre Xarxa local, i marqueu-hi el botó Sí comparteixo fitxers, tant si la vostra xarxa és del tipus punt a punt com client/servidor. Aquesta operació és fonamental per tal que WinOmega pugui optimitzar la gestió de compartició de fitxers a la xarxa i assegurar-ne la integritat. Cal, doncs, que verifiqueu després a Status que l'estat de Comparteix fitxers té el valor Activat. Si trobeu aquesta funció desactivada, cosa que pot succeir especialment en Windows Vista i posterior, obriu la fitxa de Propietats del programa a l'accés directe a l'Escriptori o al fitxer executable winomega.exe a la carpeta de WinOmega, pestanya Compatibilitat, requadre Nivell de privilegi, i marqueu-hi la casella Executa aquest programa com a administrador (en futures versions o revisions de Windows aquesta configuració podria variar). Però no marqueu la casella Executa aquest programa en mode de compatibilitat per a..., ja que en alguns casos WinOmega es penja en activar la compartició de fitxers.
  7. Comproveu a Status, o a la part inferior esquerra de la pantalla principal de WinOmega, de tots els punts de la xarxa que el nom de la carpeta de treball està en format UNC (començant pels caràcters \\ seguits pel nom de l'ordinador). Especialment en el servidor de fitxers. Si aquest nom comencés per una lletra i dos punts com, per exemple, C:, caldria repetir el punt 5 d'aquestes instruccions. El bon funcionament del programa a la xarxa exigeix que la carpeta de treball tingui una ruta o nom únic i idèntic a tots els ordinadors, cosa per la qual cal que sigui evitat per ambigu l'antic format que era habitual en Windows 3 i en MS-DOS. Si no es compleix aquesta norma és molt probable que sorgeixin problemes en obrir fitxers als ordinadors client a més d'un elevat risc que es corrompin les dades d'usuari.
  8. Si en obrir el programa en algun punt de la xarxa no apareguessin les dades d'usuari esperades, les mateixes que als altres punts, reviseu el punt número 5 més amunt. Al peu de la pantalla principal del programa, a mà esquerra, es mostrarà el nom de la carpeta de treball seleccionada, que haurà de ser idèntica a tots els ordinadors.
  9. És crucial tenir en compte que les configuracions d'usuari són independents per a cada punt de la xarxa. Per exemple, els nombres de decimals en preus, imports, totals o quantitats, no n'hi ha prou a definir-los al servidor (vegeu també la resposta #309). Caldrà revisar a cada ordinador una a una aquelles pantalles que guardin paràmetres d'usuari. Si voleu fer-ho de manera general vegeu més avall com copiar-los d'un ordinador a un altre.
  10. Com a comprovació final feu el següent: Obriu WinOmega a un punt qualsevol de la xarxa, doneu d'alta, per exemple, un article fictici, tot seguit obriu el programa a tots els altres punts on estigui instal·lat, i verifiqueu-hi que el nou article es troba present a la reixeta de Fitxers > Articles de cadascun. Si és així, considereu com a bona la instal·lació i elimineu l'article de prova. Altrament, reviseu tots els passos anteriors i llegiu atentament les consideracions addicionals que trobareu més avall.
Com copiar les configuracions d'usuari d'un ordinador a un altre a la xarxa

Hem d'esperar massa en obrir fitxers treballant a la xarxa


Coexistència de distintes versions de Windows a una mateixa xarxa local

Per a començar, cadascun dels punts de la xarxa ha de complir amb els requeriments inclosos en aquesta documentació. I no cal que tots tinguin la mateixa versió de Windows a condició que segueixin aquestes recomanacions. Tanmateix, amb les darreres actualitzacions de Windows 10, i a causa de canvis introduïts per Microsoft a la gestió de la compartició de fitxers, podria ser necessari que tots els ordinadors tinguin la mateixa versió del sistema operatiu. L'aparició a una xarxa heterogènia, amb almenys un punt amb Windows 10, de missatges d'error com No more files en pot ser un indici. Per a més detalls us suggerim que consulteu en aquest enllaç[enllaç extern] (en anglès).


Consideracions addicionals

Per tal que els diferents punts de la xarxa puguin accedir a les dades compartides no és imprescindible que WinOmega estigui obert al servidor de fitxers, ni tan sols cal que hi estigui instal·lat malgrat que a la pràctica podria ser convenient que hi fos. Allò que sí cal és que estigui encès i connectat a la xarxa.

En cas de necessitat es pot protegir l'accés a una part de les dades a cada punt de la xarxa de manera que els empleats de l'empresa no puguin veure-les i/o modificar-les. Amb aquest fi aneu a la pantalla de Configuració, pestanya Seguretat i definiu-hi les limitacions que cregueu convenients. L'accés a aquesta funció pot ser, i cal que ho sigui, protegida mitjançant contrasenya.

Cada usuari de la xarxa haurà de comptar amb accés complet (en mode lectura i en mode escriptura) a la carpeta de treball. En cas de dubte, reviseu-ho obrint a El meu PC la fitxa de Propietats d'aquesta carpeta (amb el botó dret del ratolí), pestanya Compartir. L'aparició, en arrencar el programa, d'un missatge en anglès dient Cannot access directory. Permission denied és un símptoma que aquest paràmetre podria no haver estat correctament definit.

No hi ha cap inconvenient a tenir WinOmega obert i treballant en diversos o a tots els punts de la xarxa simultàniament. Però sí que és molt recomanable que en acabar la modificació de dades adquiriu el costum de tornar a la pantalla principal. En aquesta posició els canvis introduïts queden desats al disc i ja no existeix risc de pèrdua o deterioració si l'ordinador es pengés o tallessin el subministrament elèctric.

Com compartir una carpeta en Windows XP: (1) Obriu l'Explorador d'arxius. (2) Cerqueu-hi la carpeta que voleu compartir. (3) Assenyaleu-la amb el ratolí, amb el botó dret obriu el menú i seleccioneu-hi Propietats. (4) Obriu la pestanya Comparteix. (5) Aneu al requadre Ús compartit i seguretat de xarxa. (6) Marqueu-hi les dues caselles Comparteix aquesta carpeta a la xarxa i Permet que els usuaris de la xarxa canviïn els meus arxius. (7) Premeu el botó D'acord. (8) L'aspecte de la icona de la carpeta a l'Explorador haurà d'haver canviat. (En posteriors versions de Windows aquesta seqüència podria canviar.)

Com compartir una carpeta en Windows Vista: (1) Obriu l'Explorador d'arxius. (2) Cerqueu-hi la carpeta que voleu compartir. (3) Assenyaleu-la amb el ratolí, amb el botó dret obriu el menú i seleccioneu-hi Propietats. (4) Obriu la pestanya Comparteix. (5) Cliqueu al botó Ús compartit avançat. (6) Premeu el botó Continua. (7) Marqueu la casella Compartir aquesta carpeta. (8) Premeu els botons D'acord i Tanca. (9) L'aspecte de la icona de la carpeta a l'Explorador haurà d'haver canviat. (En posteriors versions de Windows aquesta seqüència podria canviar.)

Com compartir una carpeta en Windows 7, 8.x i 10: (1) Obriu l'Explorador d'arxius. (2) Cerqueu-hi la carpeta que voleu compartir. (3) Assenyaleu-la amb el ratolí, amb el botó dret obriu el menú i seleccioneu-hi Propietats. (4) Obriu la pestanya Ús compartit o Comparteix. (5) Cliqueu al botó Comparteix. (6) Trieu-hi l'usuari i cliqueu al botó Afegeix o Agrega. (7) Finalmente cliqueu al botó Comparteix. (8) Obtindreu la resposta La carpeta està compartida. (En posteriors versions de Windows aquesta seqüència podria canviar.)

És recomanable que la carpeta de treball tingui un nom senzill, sense espais ni signes de puntuació, com parèntesis, guions o punts. En certs casos, amb algunes versions del sistema operatiu, s'ha observat l'existència de problemes en obrir el programa o els fitxers de dades per aquest motiu. Si calgués, teniu en compte que des de l'Explorador d'arxius es pot modificar fàcilment el nom de qualsevol carpeta.

Cada vegada que actualitzeu el programa, el fitxer amb la nova versió haurà de ser instal·lat a tots els ordinadors. Altrament, correreu el risc que apareguin incompatibilitats amb els fitxers de dades a causa d'eventuals canvis d'estructura.

WinOmega ha estat provat a nombroses instal·lacions de xarxes Microsoft Windows, però atesa la gran variabilitat que ofereixen entre elles, per la seva arquitectura, topologia, adaptador, configuració i protocols usats, no podem donar garantia de perfecte funcionament a tots els escenaris possibles. Suggerim que en cada cas l'usuari efectuï les seves pròpies proves ajustant-se estrictament a les pautes donades en aquesta secció.

En cas que el servidor no estigui en funcionament, o no s'hi hagi establert correctament la connexió a través de la xarxa, o per alguna causa fortuïta la xarxa no doni accés en aquell moment al servidor o a la carpeta de treball, en obrir el programa des d'un ordinador client us apareixerà un missatge amb quelcom així com Carpeta \\NomPC\c\Arxius de Programa\WinOmega\Dades no trobada. Assignada temporalment nova carpeta de treball. En aquesta situació especial WinOmega es veu obligat a redefinir la carpeta de treball com la pròpia del programa en el disc local, que probablement no contindrà dades o mostrarà unes dades invàlides o incorrectes. Per resoldre-ho tanqueu el programa, verifiqueu la connexió de l'ordinador al servidor de la xarxa i/o a la carpeta de treball, i obriu de nou WinOmega. Si en aquesta operació rebeu un missatge dient que la carpeta es troba blocada per un altre usuari, tanqueu momentàniament el programa als altres ordinadors.

Si executeu a la mateixa xarxa altres programes que també facin servir el BDE, especialment si usen una versió distinta a l'emprada per WinOmega, pot ser que en alguna ocasió us aparegui un missatge en anglès amb el text següent: Network initialization failed. Wrong net file version. Per resoldre el problema tanqueu tots els programes, localitzeu al disc del servidor tots els fitxers amb el nom Pdoxusrs.net i esborreu-los.

Sembla innecessari advertir que mentre algú estigui treballant amb el programa en un ordinador client, el servidor no ha de ser desconnectat o reiniciat. Si això passés accidentalment, en restablir el sistema és recomanable fer un reindexat des del servidor per tal de reparar eventuals errors als fitxers de dades.

En general, quan s'observin problemes amb l'obertura de fitxers a la xarxa és aconsellable tancar el programa a tots els punts de xarxa, i eliminar els arxius el nom dels quals sigui Pdoxusrs.net a tots els discs del sistema (feu servir la funció Cercar de Windows per a localitzar-los), i Pdoxusrs.lck i Paradox.lck, aquests darrers probablement a la carpeta de treball del servidor i a la carpeta temporal de Windows dels clients.

En cas que calgui és possible conèixer des de dins del programa quins usuaris de la xarxa l'estan utilitzant en un moment determinat. Amb aquest fi entreu a Status i premeu el botó Usuaris.

Enceneu sempre primer l'ordinador que funciona com a servidor i després els clients.

Si teniu una versió registrada del programa i no heu adquirit la llicència especial per a ús en xarxa local, és probable que no pugueu obrir més d'una sessió del programa en diferents ordinadors interconnectats.

Com copiar les configuracions d'un ordinador a un altre en una xarxa local

A partir de 1995 Microsoft recomanà insistentment que els programes desessin les configuracions al Registre, en lloc de fer-ho a fitxers individuals amb extensió .ini, tal com es feia amb les versions anteriors del sistema operatiu. Per aquest motiu WinOmega encara fa servir el Registre de Windows amb aquesta finalitat. Amb l'aparició de Windows 2000, el fabricant canvià la seva recomanació i va suggerir de nou que s'utilitzessin els fitxers .ini, motiu pel qual actualment es pot trobar al mercat programes que segueixen una norma, altres que segueixen l'altra, i molts que fan servir un criteri mixt com és el cas de WinOmega.

Per a copiar en bloc les configuracions d'usuari de WinOmega d'un ordinador a un altre de la xarxa local caldria fer el següent (anomenarem ordinador origen al que té les configuracions que voleu copiar, i ordinador destinació aquell on cal copiar-les):

  1. Si heu obtingut còpia de seguretat a l'ordinador origen cerqueu, a la carpeta on es troben els arxius més recents de la còpia, dos fitxers el nom dels quals és winomega.reg i winomega.ini, i salteu al punt nº 6. En cas contrari passeu al punt següent.
  2. A l'Escriptori de Windows cliqueu al botó Inicia, opció Executa (o premeu la tecla Windows+R), escriviu Regedit i cliqueu al botó Accepta. S'obrirà un programa anomenat Editor del Registre.
  3. Mitjançant el ratolí expandiu la branca HKEY_CURRENT_USER, expandiu Software i ressalteu la clau Omega Software.
  4. Obriu el menú Registre i trieu l'opció Exporta arxiu del registre.... A Interval de l'exportació trieu l'opció Branca seleccionada. A Nom d'arxiu teclegeu el mot winomega, i cliqueu al botó Desa. Ja podeu tancar l'Editor del Registre (segons la versió de Windows aquesta nomenclatura podria variar). Haureu d'haver obtingut un fitxer amb el nom winomega.reg, no el perdeu de vista.
  5. Cerqueu a la carpeta de WinOmega de l'ordinador origen un fitxer amb el nom winomega.ini.
  6. A través de la xarxa o usant un pen drive porteu els fitxers winomega.reg i winomega.ini des de l'ordinador origen a l'ordinador destinació, assegureu-vos que WinOmega hi està tancat, i copieu-los a la carpeta de configuració, deixant que sobreescrigui els existents. L'emplaçament de la carpeta de configuració pot ser consultat a Status.
  7. Obriu el fitxer winomega.reg des de l'Explorador i doneu la confirmació a la pregunta que us farà.
  8. Obriu WinOmega a l'ordinador destinació i verifiqueu que les configuracions han estat importades. Vegeu també la resposta #319.
  9. Finalment comproveu que la carpeta de treball sigui la correcta.

Teniu en compte que tots dos fitxers, .reg i .ini, sempre es poden obtenir de la còpia de seguretat més recent.

Vegeu també

Inici

Requeriments de sistema